• Logo Dolny Śląsk
  • Logo BIP
  • Logo BIP

W dniu 8 kwietnia odbyło się spotkanie zorganizowane w ramach działań Klubu Promocji Zdrowia

Spotkanie zostało poprowadzone przez Aleksandrę Dziób, w którym uczestniczyli słuchacze naszej szkoły wraz z gronem pedagogicznym. Tematem spotkania było zastosowanie ziół w codziennej diecie. Pani Aleksandra od dawna interesuje się zdrową żywnością, ziołami. Długi czas spędziła za granicą w Grecji. Odwiedzanie wspaniałych targów przypraw spowodowało, że ziołolecznictwo stało się jej pasją. Na spotkaniu dowiedzieliśmy się m.in., że sól w diecie możemy zastąpić solą himalajską, która jest mniej szkodliwa. Dostaliśmy przepis jak zrobić Vegetę sposobem domowym, eliminując glutaminian sodu (MSG lub E621), substancję wzmacniającą smak, która może wywoływać niekorzystne objawy fizjologiczne, takie jak: odrętwienie, osłabienie, palpitację, zaburzenia koncentracji. W sali wykładowej zapachniało ziołami: tymiankiem, rozmarynem, kurkumą. Poznaliśmy zioła, które wspomagają układ krążenia, np. głóg, karczoch, zastosowanie oleju lnianego. Pani Aleksandra podzieliła się z nami swoją wiedzą na temat ziołolecznictwa, przypraw w diecie. Mamy nadzieję, że wiedza ta zainspiruje nas wszystkich do zdrowszego i smaczniejszego przyrządzania potraw. Podzielenia się nią z naszymi najbliższymi, pacjentami, podopiecznymi. Spotkanie przygotował Klub Promocji Zdrowia.