Kwalifikacja ROL.03 Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Pszczelarz to osoba, której głównym zadaniem jest organizacja i prowadzenie produkcji pszczelarskiej między innymi poprzez budowanie i prowadzenie pasiek, sadzenie gatunków roślin niezbędnych dla pszczół, pozyskiwanie miodu, mleczka pszczelego, wytapiania wosku i produkcji różnego rodzaju artykułów miodopochodnych, ocenię stanu i siły roju, aby zapobiegać lub zaradzać różnego rodzaju chorobom i zagrożeniom.
Zdobędziesz wiedzę i umiejętności do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie:
- zakładania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego;
- wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i pszczelarskich;
Cykl kształcenia:
Nauka trwa: 3 semestry
Zajęcia mogą być prowadzone w systemie: wieczorowym i zaocznym (weekendowym - piątek, sobota, niedziela)
Słuchacze zdobywają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne w ramach przedmiotów:
- Prowadzenie produkcji roślinnej;
- Prowadzenie produkcji rolniczej;
- Hodowla pszczół;
- Gospodarka pasieczna;
- Prowadzenie produkcji pszczelarskiej;
- Ekonomika produkcji roślinnej i pszczelarskiej;
- Pożytki pszczele;
- Technologia produktów pszczelich;
- Przepisy ruchu drogowego;
- Komunikacja personalna i społeczna
- Język Obcy Zawodowy
Po zdaniu egzaminu zawodowego absolwenci uzyskują certyfikat kwalifikacji ROL.03 Prowadzenie produkcji pszczelarskiej oraz dyplom w zawodzie Pszczelarz
Nasi absolwenci wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności mogą pracować:
- prowadząc działalność gospodarczą (pasiekę lub indywidualne gospodarstwo rolne);
- w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich;